Voi recunoaște mereu că una din trăsăturile esențiale ale frumoasei mele copilării a fost faptul că am învățat să călătoresc și am prins drag de acest dulce microb. Eu consider absolut necesar ca un individ să călătorească de la vârste fragede. Acele și numai acele călătorii pot schimba optici și destine. Am gândit un număr de 3 călătorii pe care dacă nu le-ai făcut în copilărie, greu le mai recuperezi. Sunt aproape convinsă de faptul că cei mai mulți dintre voi le-au făcut.
1. Copilul călător prin țara lui
Aceasta nu este o singură călătorie ci un întreg lanț de călătorii, pe care un copil trebuie să-l facă împreună cu părinții săi sau în tabere școlare prin țara de origine (și/sau în cea care trăiește). Dragi părinți, luați-vă copiii în excursii frumoase prin România dacă aici locuiți sau prin țara în care locuiți (în acest caz aveți cumva două țări de descoperit și iubit, ceea ce este genial), arătați-le copiilor voștri cât sunt de norocoși. Învățați ori reînvățați alături de ei despre istoria și geografia locurilor de care aparțineți într-un fel sau altul. Încercați să-i faceți să-și vadă țara așa cum este și să o iubească pentru ceea ce are, nu să o urască pentru ceva ce nu poate avea.
2. Copilul călător prin străinătate
Dacă vorbiți cu părinții care călătoresc intens cu cei mici, vă vor spune că nu există vacanță mai ușoară pe lume decât cea în afară țării cu cei mici. Se pare că pe cât sunt de mici pe atât este de ușor să călătorești cu ei departe, cu avion sau alte mijloace de transport. Că este esențial ca un copil să vadă lumea din afara granițelor încă de mic nu încape vorba, dar ideea este că nici măcar nu este greu. Alegeți o destinație nu foarte îndepărtată dacă vă este groază de așa o călătorie, dar important este să ieșiți, să vadă și acei ochișori mici și curioși care sunt diferențe și care sunt asemănările, dintre oameni, dintre locuri, dintre stiluri de viață.
3. Copilul în tabără
Cele mai frumoase aventuri din copilărie și din prima parte a adolescenței sunt fără îndoială aventurile din tabără, locurile în care de cele mai multe ori se leagă cele mai durabile prietenii și cele mai frumoase povești (da, unele chiar despre primele iubiri). E păcat să nu trăiești aceste experiențe, deci este mai mult decât necesar ca un copil să fie trimis în tabără. Trimițându-l acolo părintele îi dovedește câtă încredere are în el, lăsându-l singur 7 sau 10 zile, iar copilul va prinde curaj în forțele proprii în acea perioadă în care pare a fi doar el cu el și deciziile sale.
Cum priviți călătoriile copiilor? Esențiale? Definitorii? Necesare?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu