Insulele Galapagos sunt un grup de insule din Oceanul Pacific, administrate de Ecuador, dar se crede că ar fi cele mai izolate insule de pe pământ. Izolarea lor a dus la dezvoltarea unei game largi de animale și plante neobișnuite și unice care au avut un impact enorm în deslușirea evoluției biologice, dar joacă un rol important și în dezvoltarea turistică a locului. O destinație senzațională, de toamnă în care vrei să te răsfeți cu o vacanță de ținut minte, într-un loc atât de inedit încât cu greu vei găsi pe cineva să știe multe lucruri despre el. Ce zici, toamna aceasta de un Circuit în Galapagos?
Insulele Galapagos sunt situate la aproximativ 1.000 km depărtare de teritoriul continental al statului sud-american Ecuador. Oficial poartă denumirea de Arhipelagul lui Columb, însă sunt cunoscute ca Insulele Galapagos sau insulele țestoaselor. Țestoasa marină verde de Pacific locuiește aici o parte din viața sa. Din noiembrie până în ianuarie, țestoase marine care se împerechează sunt adeseori observate înotând pe lângă țărm. Din decembrie până în iunie, femelele depun ouă pe plaje, lăsându-și puii ce vor veni mai apoi pe lume fără ca ele să fie în preajmă. Puținii pui ce vor reuși să ajungă la apă pot înota până la câteva mii de mile, însă se vor întoarce să-și facă cuibul pe aceleași plaje unde s-au născut. Întoarcerea țestoaselor marine și ritualul depunerii ouălor reprezintă și ele o atracție deosebită pentru turiștii curioși.
Ca să ajungem însă în aceste insule interesante trebuie mai întâi să trecem prin Ecuador. Numită Ecuador după denumirea ecuatorului în limba spaniolă, țara este străbătută într-adevăr de ecuatorul Pământului. Capitala țării este orașul Quito, a doua cea mai înaltă capitală din lume, numită și Florența Americii de Sud. O trecere prin Ecuador în drum spre Galapagos este nu doar recomandată și chiar necesară, toate circuitele spre celebrul arhipelag începând de aici.
Circuitul propus chiar începe în capitala Ecuadorului, un oraș tipic sud american, fascinant și deosebit. Este situat la o altitudine de 2850 m, la poalele vulcanului Pichincha, fiind singura capitală din lume amenințată de un vulcan activ, ceea ce pe turiști, însă, nu-i sperie ci mai degrabă îi atrage.
Circuitul nostru, însă ne mai duce și alte părți delicioase ale acestei țări aproape enigmatice. De exemplu, la Mitad del Mundo, un orășel aflat la 60 de km nord de Quito, chiar pe unde trece linia Ecuatorului. Întregul sit este dedicat Ecuatorului, printre atracții numărându-se Muzeul Solar, mai multe planetarii, monumentul dedicat centrului lumii și desigur, un orășel turistic. Mai apoi ar fi Otavalo, o localitate situată la o oră și jumătate de Quito, renumită pentru târgul artizanal de week-end. Aici, indienii vând covoare, haine, obiecte și artă tradițională. Toate ar fi de neratat.
Poate ar trebui să fim mai receptivi la destinațiile eclectice și mai din afara zonei noastre de confort, tocmai din acest motiv în această toamnă am decis să vă plimb puțin prin zone de care nu vorbim zi de zi sau pe care nu le luăm neapărat în seamă atunci când ne plănuim vacanțele de vară la mare sau vacanțele de iarnă la munte ;)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu