Aflată la confluența Africii cu Orientul Mijlociu, Egiptul adună din fiecare parte exact ce trebuie pentru a deveni în timp o țară magnifică despre care scriu cei mai buni romancieri și care a marcat, în poate cel mai inedit mod, întreaga istorie a lumii. Niciodată nu e prea târziu de descoperit acest gen de loc, cu atât mai puțin, o vacanță în Egipt la mijloc de vară, te va face să simți Egiptul exact așa cum este el.
Limitată la nord de Marea Mediterană, la est de Fâșia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba (prin intermediul căruia are contact cu Iordania și cu Arabia Saudită) și de Marea Roșie, la sud de Sudan iar la vest de Libia, țara asta nu poate avea o așezare mai diversă și în același timp mai complicată, dar cu toate acestea răsare ca Venus din spuma mării și atrage turiștii ceva de speriat.
Bogăția revărsărilor Nilului, precum și o oarecare izolare determinată de deșerturile din est și vest, au condus la dezvoltarea uneia dintre cele mai importante civilizații ale antichității. Pe Valea Nilului, strânsă între maluri înalte și stâncoase, s-a făurit, cu multe milenii înaintea erei noastre, o veche civilizație a lumii mediteraneene, aceea a Egiptului Antic.
Poate că mulți din cei ce ajung prin Egipt în zilele noastre trec cu vederea ceea ce a fost Egiptul cândva, dar mereu arta egipteană și monumentele colosale au atras prin frumusețea tainică și prin splendoarea lor enigmatică pe grecii vechi și pe romani, ca și pe noi cei de azi. Călătorii vin și veneau din cele mai vechi timpuri să găsească mai cu seamă cultura egipteană, "înțelepciunea egipteană" pe care au cunoscut-o Thales, Pitagora, Herodot, Platon sau Plutarh. Cu siguranță că am auzit de toți aceștia și ce au însemnat ei în istoria filosofiei.
Dar pe lângă acestea, Egiptul mai reunește ceva extrem de important pe lista patrimoniului mondial UNESCO unde sunt incluse următoarele obiective din Egipt:
- Teba și necropolele sale
- Centrul istoric din Cairo
- Piramidele din Gizeh și orașul antic Memphis
- Vestigiile paleocreștine de la Abu Mena
- Monumentele de la Abu Simbel și Philae
- Mănăstirea Sf. Ecaterina de pe Muntele Sinai
Toate acestea vin să completeze (sau invers) vacanțele la mare ale celor mai mulți dintre noi, căci trebuie să recunoaștem că, de Egipt și de renumele său se leagă și luxoasele resorturi de la malul mării, adevărate locuri de pelerinaj turistic, cărora nu putem să nu le recunoaștem meritul în dezvoltarea turismului egiptean.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu