Prietenii mei tocmai s-au întors din Malta. De o săptămână văd poze peste poze și ascult povești peste povești. Și-mi place, și-mi sună bine Malta și mai că aș pune-o pe lista de văzut, iar unor oferte bune de sejururi în Malta, aproape că nu le pot rezista...
Republica Malta este o țară insulară, un arhipelag în centrul Mării Mediterane, la mai puțin de 100 de km sud de Sicilia, Italia și la aproape 300 de km nord de Tunisia. Arhipelagul Malta se compune din insulele Malta, Gozo, Comino și Cominitto (aceasta din urmă fiind nelocuită). Capitala țării este Valletta, dar cel mai mare oraș este Birkirkara. Cam acestea sunt lucrurile pe care trebuie se le știți de la bun început despre Malta și multe o să deduceți de aici despre cultura și tradițiile locului.
Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise următoarele obiective din Malta:
Capitala La Valletta (din 1980)
Hipogeul din Hal Saflieni (din 1980)
Templele megalitice din insulele Malta si Gozo (din 1980, respectiv 1992)
Spre deosebire de foarte multe alte insule, unde cu precădere turiștii țintesc stațiuni și alte obiective turistice, în Malta, obiectivul major al micuței insule, este însăși capitala La Valletta. Mai scurt, Valletta este un obiectiv turistic în sine, un oraș foarte frumos și ofertant. La Valletta este o așezare cu multe clădiri din timpul Cavalerilor Maltezi, conducătorii de lungă durată a orașului. Este numit după fondatorul său, marele Jean de la Vallette. În La Valetta se află mai multe biserici, cea mai remarcabilă fiind Catedrala Sfântul Ioan, în trecut Biserica Cavalerilor. Alte atracții turistice sunt Palatul Marilor Maeștri (acum Parlamentul Maltez) și un Muzeu Național de Arte Frumoase.
După capitală, obiectivul turistic major al Maltei este insula Gozo, a doua insulă ca mărime a arhipelagului. Istoria insulei Gozo este legată în mare parte cu istoria Maltei, fiindcă Gozo este guvernată de Malta, de când a fost descoperită.
Un alt "paradis" albastru este insula Comino, a treia insulă ca suprafață din arhipelagul maltez, situată între insulele Malta și Gozo. Foarte interesant este faptul că pe insulă trăiesc numai 3 locuitori permanenți (un cuplu de hotelieri, soț și soție, și un polițist, detașat și înlocuit periodic).
Cea mai interesantă informație pe care am auzit-o despre Malta este aceea că: "Cele mai multe biserici din arhipelagul Malta au 2 turnuri cu ceasuri. Conform unei vechi tradiții bisericești locale, cele 2 ceasuri ale turnurilor arată totdeauna ore diferite. Motivul este de a induce diavolul în eroare prin indicarea unor ore diferite, spre a nu deranja slujbele religioase din biserici." :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu